#ilhamverenkadınlar: Kamola Rashidova

Mart ayı Kundura Sinema ve Sahne programının kadın sanatçılarından ilhâm alarak hazırladığımız #ilhamverenkadınlar sohbet serisinin ilk konuğu, dans tutkunlarının yakından tanıdığı bir isim: Kamola Rashidova. En son Melih Kıraç koreografisi “Eski Tören İçin Yeni Cilt”teki performansıyla bizi kendine bir kez daha hayran bırakan sanatçıya ilhâm kaynaklarını sorduk.

Kamola Rashidova, “Eski Tören İçin Yeni Cilt”, 2024. (Fotoğraf: Canberk Ulusan)

Sesler

Doğanın sesleri: Kuş cıvıltıları, hafif rüzgarın hışırtısı, dalga sesleri gibi doğal sesleri tercih ediyorum. 

Müzikler

Islandman, Ikaru, Mercan Dede, Ajokki, Elori Saxl, Hania Rani, Yehezkel Raz, Daniel Schrage, Nils Frahm, Iori, Landhouse, Tom Yorke, Aparde, Cosmo Sheldrake, Richard Hougften, Yalnayak,  İdil Meşe,  Ah!Kosmos, Onur Seçki, Max Cooper, Kaleida, Bleu Toucan, Mammal Hands, Monatik, Manizha, Passmurny, Martin Roth, Brian Eno, Lambert, Kenneth Bager, F.S Blumm, Neil Cowley, Ben Lukas Boysen —hem ilham hem de hareket etmeme motivasyon kaynağı oluyorlar.

Kitaplar

Alexandre Dumas’nın “Monte Cristo Kontu”, W. Somerset Maugham’ın “Tiyatro”, Ötkir Hoşimov’un “Dünyanın İşleri”, Matt Haig’in “Zamanı Durdurmanın Yolları”, Julia Cameron’ın “Sanatçının Yolu”, Wilhelm Schmid’in “Dokunmanın Gücü Üzerine”, Lao Tzu’nun “Tao Te Ching”, Jonathan Burrows’un “A Choreographer’s Handbook”, Pema Chödrön’ün “Belirsizlik ve Değişimle Birlikte Güzel Bir Hayat”, Frederic Gros’un “Yürümenin Felsefesi”, Yoshi Oida ve Lorna Marshall’ın “Oyuncunun Oyunları”, Douwe Draaisma’nın “Sıla Hasreti Fabrikası” ve “Unutmanın Kitabı”, Yevgeni Zamyatin’in “Biz ve Ejderha”, H. G. Wells’in “Zaman Makinesi”, Hermann Hesse’nin “Siddhartha”, İlhan K Mimaroğlu’nun “11 Çağdaş Besteci”, Armand Farrachi’nin “Bach Son Füg” ve Mihaly Csikszentmihalyi’nin “Akış Mutluluk Bilimi” kitapları…

Şehirler

Bir noktada aklımda ve kalbimde kalan şehirler: Semerkant, Buhara, Hiva, İstanbul, Roma, Moskova, İrkutsk Olhon Adası,Ogoy Adası, Tiflis, Brüksel, Brugge, Gent, Anvers, Ostend, Amsterdam, Paris, Londra.

Emma Stone "Zavallılar" (Poor Things) filminde...

Filmler

Merakımdan ya da öneri ile izleyip hakkında not alıp, etkisinde kaldığım filmlerdir. Tomer Heymann’ın “Mr. Gaga”,  Andrey Zvyagintsev’in “Dönüş”, Patric Chiha’nın “Ya Aşk Olsaydı”, Julian Rosefeld’in “Manifesto”, Natalie Johns’un “Max Richter Uykusu”, Boaz Yakin’in “Aviva”, Pawel Pawlikowski’nin “Soğuk Savaş”, Denis Villeneuve’nin “Dune: Çöl Gezegeni”, Ümit Ünal’ın “Sofra Sırları”, Azra Deniz Okyay’ın “Hayaletler”i, Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne”, Betsy West & Julie Cohen’in “RBG”, Ruben Östlund’un “Hüzün Üçgeni” ve Yorgos Lanthimos’un “Zavallılar”ı.

Kadınlar

Vizyon ve yaratıcılıklarındaki zekadan dolayı çok ilham aldığım ve sevdiğim takip ettiğim kadınlar var:  Kanadalı koreograf ve dansçı Crystal Pite, serbest çalışan koreograf, eğitmen ve Stream-Flow hareket metodunun yaratıcısı Heidi Vierthaler; Brüksel merkezli koreograf, çağdaş dansçı ve FATHOM HIGH Dans Tekniğinin kurucusu Meytal Blanaru… Meytal’i 2015-2016 Feldenkrais metoduyla çok yakından tanıma fırsatım oldu. Hem eğitmen olarak hem de sanatçı olarak işlerindeki çok katmanlı ince detaylara verdiği zamansal zekasına çok hayranım. 2020 yılı katıldığım çevrimiçi Fathom High Dans tekniği seansları harekete olan yaklaşımımda güncel kalabilmemi sağladı. Ve ayrıca, psikolog Pınar Sabancı’yı Psikopatika adlı podcastiyle tanıdım. Günlük yaşantıma ilham olan samimi hikaye anlatıcısı…

Ve ayrıca…

Doğada uzun yürüyüşler, not tutmak, sevdiğim bestecilerin eserlerini deşifrelemek, bitkilere bakım yapmak ve uğraşmak, kitap okumak, çizim yapmak, müze gezmek, sevdiğim sanatçıların konserlerine gitmek, sevdiğim podcastleri dinlemek.

Kamola Rashidova

Taşkent Ulusal Dans ve Koreografi Devlet Yüksek Okulu’nda bale eğitimi aldı. Brüksel’deki P.A.R.T.S dans okulundan mezun oldu. 2016’dan bu yana Modern Dans Topluluğu İstanbul’da (MDTİstanbul) dans ediyor ve kendi işlerini üretmeyi sürdürüyor.