Kundura DocLab’den kalanlar

Bu yıl ilki yapılan Kundura DocLab, sinema ve tiyatro pratiğini buluşturarak, katılımcılara bir hafta boyunca çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla, ortak araştırmalar yapma fırsatı sundu. Bir hafta nasıl geçti, gelin hep birlikte hatırlayalım.

8 MAYIS, PAZARTESİ

Kundura DocLab, mentorlerin ve katılımcıların tanışması ve ardından Beykoz Kundura turuyla başladı. Günün ilk etkinliği, SEİBA Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi ile oldu. Maral Perk’in sunumuyla gerçekleşen etkinlikte katılımcılar; duyularımız bizi dış dünyada yolculuğa çıkartırken, nihayetinde vardığımız yerin içsel imgelem kaynağımız olduğunu deneyimlediler. 

9 MAYIS, SALI

Kundura DocLab’in ikinci günü, jüri üyelerimizden yapımcı Dilek Aydın’ın moderatörlüğünde yapılan bir buluşmada katılımcılar projelerini paylaştılar. Ardından, mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm ile belgesel yönetmeni, video sanatçısı ve film küratörü Beyza Boyacıoğlu’nun katıldığı bir sanatçı konuşması yapıldı. Katılımcılar aynı gün, Meksikalı oyuncu ve yönetmen Lázaro Gabino Rodríguez’in çevrimiçi sanatçı konuşmasına katıldılar ve sanatçının 2003’te kurduğu sanat kolektifi Lagartijas Tiradas al Sol deneyimleri üzerinden belgesel tiyatro deneyimlerini dinleme fırsatı buldular. Gün, Aljoscha Begrich’in yazdığı bir mektuptan yola çıkarak pratiklerini ve fikirlerini tartışmaya açtıkları bir yuvarlak masa buluşmasıyla sona erdi.

10 MAYIS, ÇARŞAMBA

Üçüncü güne Fransız gazeteci, oyuncu ve belgesel film yönetmeni Nino Kirtadze’nin atölyesiyle başladık. Aynı zamanda Kundura DocLab’in belgesel sinema bölümünü sunan ve yöneten Kirtadze, gün boyunca süren atölyesinde deneyimlerini paylaştı. Akşam Kundura Sahne’ye geçen katılımcılar, Kundura DocLab kapsamında Türkiye’ye gelen Brüksel merkezli sanatçılar Silke Huysmans ve Hannes Dereere’nin performansları “Cennet Ada”yı (Pleasant Island) izlediler. 

11 MAYIS, PERŞEMBE 

Günün ilk etkinliği, Medipol Üniversitesi’nin Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi Kıvılcım Zafer ile Beykoz Kundura Kültür Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım’ın birlikteliğinde gerçekleşen atölye oldu. Bir önceki akşam “Cennet Ada” adlı performanslarıyla seyirciden büyük ilgi gören sanatçılar Silke Huysmans ve Hannes Dereere, 2016’dan beri yürüttükleri ve madenciliğin geçmişi ve bugününü yorumladıkları ödüllü Mining Üçlemesi’nden yola çıkarak belgesel tiyatro deneyimlerini paylaştılar. Günün sonunda, Kundura Sinema’da Maddenin Hallerini hep birlikte izledik ve ardından Yelta Köm’ün moderatörlüğünde yapılan söyleşide filmin yönetmeni Deniz Tortum ile sohbete katıldık. 

12 MAYIS, CUMA

Kundura DocLab bugün Postane’deydi. Dünyanın önde gelen belgesel film festivallerinden Doclisboa’nın hazırladığı film seçkisini, festival direktörü Miguel Ribeiro ile birlikte izledik. Ardından, Lizbon ve İstanbul’dan film küratörlerini bir araya getiren “Belgesel Sinemasının Gösterim Biçimleri” konulu bir sohbete katıldık. Altyazı Sinema Dergisi yazarlarından Aslı Ildır’ın moderatörlüğünde yapılan sohbette, Beykoz Kundura’dan S. Buse Yıldırım, Doclisboa’dan Miguel Ribeiro, İstanbul Modern Sinema’dan Müge Turan konuşmacı oldular ve belgesel sinemanın en taze gösterim biçimlerinden yola çıkarak film programlamanın inceliklerini konuştular. Ve gün, Postane’nin terasındaki kapanış resepsiyonuyla sona erdi. 

13 MAYIS, CUMARTESİ

Kundura DocLab’in son gününe, mentorlerimiz ve jüri üyelerimizin de katıldığı değerlendirme sohbetiyle başladık ve SEİBA Uluslararası Hikaye Anlatıcılığı Merkezi’nin Estetik Hafıza konulu atölyesiyle devam ettik. Kapanış etkinliği ise, ikinci gün açılan Aljoscha Begrich’in mektubunun etkilerini konuştuğumuz bir sohbet oldu.

8-14 Mayıs 2023 tarihleri arasında Beykoz Kundura’da gerçekleşen Kundura DocLab, sinema ve tiyatro pratiğini buluşturarak sektör için özgün ve yaratıcı bir platform yaratırken; yönetmenlere de çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma şansı sundu.

Yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşan jüri, 11 ülkeden 30 projeyi değerlendirdi. İran’dan Sahand Sarhaddi, İsrail’den Bat-Dor Ojalvo, Lübnan’dan Niam Itani, Romanya’dan David Schwartz ve Türkiye’den Can Eskinazi, Rıza Efe Reis, Tuğba Baykal ve Zinnure Türe’nin projeleri, alanında uzman isimlerin eşliğinde geliştirildi, zenginleştirildi.  

Türkiye ve komşu ülkelerden film ve oyun yönetmenlerini İstanbul’da buluşturan Kundura DocLab’in bu yılki programı, dramaturg Aljoscha Begrich ve yaratıcı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlandı. Seçilen yönetmenlere özel proje ve kapasite geliştirme atölyelerinin düzenlendiği programda ayrıca, Kundura Sahne’de ve Postane’de seyirciye açık etkinlikler de gerçekleşti. 

Kundura DocLab’in bir parçası olan herkese teşekkür ederiz.