İNSAN BİR YAPAY ZEKA MIDIR?

Konuşma 1: İnsan bir yapay zeka mıdır?
Yapay zeka çalışmaları sayesinde aslında insan zekasına dair de yeni bakış açıları geliştiriyoruz. Davranışçılık, evrimsel psikoloji, nörobilim, genetik gibi alanlardaki bulguların ışığında pek çok düşünür, insanın da “programlanan” bir şey olduğunu öne sürmeye başladı. Bu gelişmelerin ışığında insana özgü olduğuna inandığımız pek çok unsuru yeniden sorgulamamız gerekecek gibi görünüyor: özgür irade, bellek, aşk, estetik, dil… Akademisyen Dr. Umut Eldem’in gerçekleştireceği çevrim içi bu konuşmada yapay zeka çalışmalarının insana dair neler söylediğini tartışacağız.

Beykoz Kundura’da çevrim içi gösterimi süren ​“Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi” adlı oyundan yola çıkacak konuşma,  Hubert Dreyfus, Jacques Derrida, Benjamin Libet gibi düşünürlerin izinden giderek teknoloji felsefesi, davranışçılık, özgür irade, felsefi antropoloji gibi kavramları tartışmaya açacak.

Anahtar kelimeler
Tekinsiz Vadi, Teknoloji Felsefesi, Davranışçılık, Özgür İrade, Felsefî Antropoloji (Uncanny Valley, Philosophy of Technology , Behaviorism, Free will, Philosophical Anthropology)Düşünürler: Hubert Dreyfus, Jacques Derrida, Benjamin Libet
 
Zoom üzerinden gerçekleşecek etkinliğe aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.