25 May 8 ÜLKE, 8 ALTERNATİF SİNEMA SALONU VE MERKEZİ MÜŞTEREK SİNEMA
8 ülkeden 8 alternatif sinema salonu ve merkezini buluşturan Müşterek Sinema (Cinema of Commoning) projesinin Türkiye gösterimleri Kundura Sinema’da gerçekleşirken, bu 8 sinemayı yakından tanımaya ne dersiniz?
Berlin merkezli kültür proje alanı bi’bak’ın önderliğinde başlatılan ve Türkiye’den Kundura Sinema, Almanya’dan Sinema Transtopia, Tayland’dan Documentary Club, Romanya’dan Cinema ARTA, Endonezya’dan Forum Lenteng, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Cinema Akil, Şili’den CCC, Angola’dan da Cine Geração sinemalarının dahil olduğu proje kapsamında, sinemaların küratörlerince seçilen 8 film, eşzamanlı olarak İstanbul, Berlin, Dubai, Şili, Cluj, Jakarta, Bangkok ve Luanda’da seyirciyle buluşuyor. İşte o şehirler ve sinemalar…
SİNEMA TRANSTOPIA
Uluslar ötesi bir toplumda yeni bir sinema türü kolektif olarak nasıl yaratılabilir? Bi’bak’a ait bir sinema deneyi olan SİNEMA TRANSTOPIA, bir toplumsal söylem, değiş-tokuş ve dayanışma alanı olarak sinemayı keşfe çıkıyor. Küratörlüğü gerçekleştirilen film serisi, çeşitli sosyal toplulukları bir araya getiriyor ve hem yakın hem de coğrafi olarak uzak olan mekânları birbirine bağlıyor; geçmişi, günümüzü ve geleceği birbirine bağlıyor ve Avrupa merkezli bir bakıştan uzaklaşarak, uluslar ötesi, (post-) göçmen ve post kolonyal perspektifleri kucaklıyor. SİNEMA TRANSTOPIA, aynı anda hem yerel hem de uluslararası topluluklara dahil olan, sinemayı toplumsallığın önemli bir kamusal alanı olarak anlayan, farklı bir sinema türüdür; film tarihini, kültürel bellek çalışmaları bakımından oldukça önemli görür ve yüzü, film kültürü ve film sanatında çeşitliliğe dönüktür. SİNEMA TRANSTOPIA, Berlin-Alexanderplatz’taki Haus der Statistik’te erişimi mümkün kılan, tartışma yaratan, eğitici, harekete geçirici, provoke edici ve cesaretlendirici bir alan yaratmak üzere kentsel pratik ile film arasında bir köprü kuruyor.
KUNDURA SİNEMA
Kundura Sinema, İstanbul’un kuzeyinde yaratıcı bir alana ve film stüdyosuna dönüştürülmüş bir mekân olarak, önemli bir endüstriyel miras alanı olan Beykoz Kundura’nın kalbinde yer alıyor. Kundura Hafıza isimli ilk projemiz ile birlikte, yeni bir kültürel kimlik oluşturmak için geçmişe bir kazı gerçekleştirdik. Programlarımızda, kâşif benzeri bir yaklaşımla yeni hikâyeler bularak ve yaratarak ve geçmişe ait anlatıları yeniden inşa ederek eleştirel bir mesafeyi de korumuş oluyoruz. Bize ait bu kültürel alan, film setleri ve binaların ön cepheleri ile çevrili, dolayısıyla seyirciler sinemaya geldiğinde film ekiplerinin, ışıklandırma ekipmanlarının ve çevrede dolaşan figüran gruplarının önünden geçiyorlar.
DOCUMENTARY CLUB
Documentary Club 2014 yılında kuruldu. Biz, görsel medya alanında çalışan ve tüm dünyadan Tayland pazarına muhteşem belgeseller getiren bir topluluğuz. Film aracılığıyla, insanların etraflarındaki dünya hakkında daha iyi bir anlayış kazanabileceğine ve bunun da nihayetinde yaratıcı toplumsal değişime ilham olacağına dair güçlü bir inancımız var. Documentary Club, yalnızca insanları belgesel filmleri ile tanıştırmayı amaçlayan bir proje değil; aynı zamanda insanların sanat, kültür ve toplum hakkındaki çeşitli ilgilerini paylaşmaları için bir kulüp. Katılımcıların bakış açılarını geliştirmek amacıyla hem eğlendirici ve ilham verici belgesellere hem de konuşmalar ve etkinliklere ev sahipliği yapmaya odaklanıyoruz. Ayrıca, Doc Club & Pub isimli bir sinemayı da organize ediyoruz. Bunu 2021 yılında açtık ve sadece filmler için değil aynı zamanda sanat ve kültür için de bir alan yaratmasını ümit ediyoruz.
CINEMA ARTA
Cinema ARTA, Cluj-Napoca, Romanya’da bulunan, ana akım dışı filmleri gösteren bağımsız bir sinemadır. 1913 yılında açılan sinema, bölgedeki en eski sinemalardan biridir. Burası, etkinliklere katılan insanları birleştiren, onlara ilham veren ve onlar için anlamlı hale gelen kültürel deneyimleri yaratmayı amaçlayan bağımsız ve yaratıcı bir sektör için bir katalizör işlevi gören, görsel-işitsel içeriklere odaklanan bir kültür merkezi. Misyonu, çeşitli sanat formlarını sergileyerek ve bunlar ile insanlar arasındaki etkileşimi cesaretlendirerek, kültürel değerleri, hoşgörüyü ve çeşitliliği teşvik etmektir.
FORUM LENTENG
Jakarta’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Forum Lenteng, sanatçılar, akademisyenler, kültür aktivistleri ve öğrenciler tarafından 2003 yılında kuruldu. Kolektif, sosyo-kültürel meseleleri öğrenmek ve bunlar hakkında farkındalığı artırmak için bir araç olarak görsel-işitsel medyayı kullanarak, alternatif eğitime odaklanıyor. Diğer şehirlerde ve Endonezya çevresindeki diğer adalarda bulunan yerel kolektifler ile birlikte oluşturulan programlarımız, anlatıların üretimini merkeziyetsizleştirmek ve bu anlatıları, Akumassa (topluluk temelli medya eğitimi), 69 Performance Club (performans sanatlarının güçlendirilmesi), ARKIPEL Uluslararası Belgesel ve Deneysel Film Festivali ve daha fazlası gibi birçok yerel, disiplinler arası program aracılığıyla halkın kendisinin avuçlarına bırakmak üzere medyanın güçlendirilmesi ile ilgilidir.
CINEMA AKIL
Cinema Akil, BAE’deki seyircilere dünyanın dört bir yanından kaliteli filmler getiren, bağımsız bir sinema platformudur. On yıllardır yönetmenleri ve film yapımcılarını sergileyen Cinema Akil, film ve sinema sanatları açısından farkındalık ve ilgi uyandırmayı amaçlıyor. 2014 yılında gezici bir sinema olarak başlayan Cinema Akil, Dubai, Abu Dabi ve Sharjah’ta 65,000’in üzerinde katılımcıyı çeken 60’ın üzerinde pop-up sinema organize etmiştir. Eylül 2018’de Cinema Akil, Al Quoz, Dubai’de ilk kalıcı mekânını açarak, GCC’nin ilk ana akım dışı sineması olmuştur. Cinema Akil, Beyrut’taki Metropolis, Kahire’deki Zawya ve Fas’taki Cinematheque du Tangier gibi, MENA bölgesinden üyelerin dahil olduğu, Network of Arab Alternative Screens’in (NAAS) bir üyesidir.
CENTRO DE CINE Y CREACIÓN CCC
CCC, sinema ve kesişen disiplinler yoluyla kültürü yayan, yerel ve uluslararası sanatlar ile komşu topluluklar arasındaki diyaloğu teşvik eden, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Merkezi, Santiago şehir merkezinin kalbindeki Raulí 571’de bulunuyor. Restore edilmiş, büyük, eski bir ev olarak, 30 koltuklu bir sinemayı ve gösterimlere, prömiyerlere ve festivaller ile işbirliklerine adanmış bir açık hava alanını barındırıyor. Evde ayrıca üretim ile eğitim, atölyeler ve seminerler için tahsis edilmiş ofisler ve alanlar; bir galeri ve bir kahve/bar buluşma noktası bulunuyor. Aslında ülkemizle kesişmeyen dünyaları kendimize yaklaştırarak, ağların demokratize edilmesini teşvik ediyoruz ve Santiago kenti ile lokal çevre üzerinde pozitif bir etki bırakmak istiyoruz.
CINE GERAÇÃO
Cine Geração’da, Angola’daki bağımsız yapımevi Geração 80’in arka bahçesinde her Perşembe saat 18:30’da Angola ve Afrika filmleri gösteriyoruz. Angola ve Afrika hikâyelerini paylaşmak ve kültürlerini yüceltmek, ayrıca sinema yardımıyla topluluğu kaynaştırmak, Cine Geração’nun asıl amacı. Cine Geração aynı zamanda üniversite öğrencileri, gelecek vadeden film yapımcıları veya sinefiller olmak üzere, film endüstrisi ve diğer sanat alanlarındaki yaratıcı profesyoneller ile ağ oluşturmanın bir yolu. Her gösterimin sonunda, yerimizde veya Zoom aracılığıyla oyuncular, yönetmen ve/veya film ekibi ile açık mikrofon formatında sohbet ediyoruz veya film yapımcılarından bir mesajın olduğu kısa bir video gösteriyoruz. Cine Geração, insanların Angola ve Afrika kıtasındaki sinemanın güncel durumu hakkında sorular sorarak, birbirinin hikâyelerinden bir şeyler öğrendiği bir mekân. Programın küratörlüğü, her ay değişen bir temaya göre yapılıyor.
bi’bak ve çeşitli uluslararası partnerlere ait bir proje olan Cinema of Commoning, bir ağ oluşturmayı ve tüm dünyadaki sinemalar ve sinema girişimleri hakkında bilgi toplamayı amaçlıyor. Karma sohbetler aracılığıyla, erişilebilirlik, sanatsal özgürlük ve finansal sürdürülebilirlik bakımından yüzü “halka” dönük bir alternatif sinemanın gelecekteki bir modelini öne süren bir ifade yaratmayı umut ediyor. Proje iki adımdan oluşuyor: Mart ayından itibaren, küratörlüğü kolektif olarak yapılan bir film programı Bangkok, Jakarta, İstanbul, Dubai, Santiago de Chile, Cluj ve Luanda’daki partner sinemalarda gösterilecek. Haziran ayında üç gün sürecek bir sempozyum, Berlin’de partner girişimcileri, profesyonel olarak filmle uğraşanları ve sinefilleri bir araya getirecek ve film kültürüne ayrılmış sürdürülebilir alanlara yönelik daha fazla kavram ve strateji geliştirme amacı taşıyacak. Tüm bunların ışığında Cinema of Commoning, sinemanın, sanatsal ve toplumsal pratik için uluslar ötesi bir alan, bir kamusal söylem alanı, bir kültürel bellek ve kentsel miras etkeni ve nadiren erişilebilir olan film ve video formatlarının korunduğu ve dağıtıldığı bir alan olduğunu düşünüyor.